_______________________________________________________________________________________

Hoog bezoek uit Brussel aanstaande donderdag!


Gaspard Sicx is een jonge drummer die de laatste jaren onvermoeid aan zijn naam werkt in de Brusselse jazzscène en daarbuiten. Het werpt duidelijk zijn vruchten af want op deze gelegenheid komt hij het gloednieuw album van zijn trio voorstellen in café Witzli Poetzli.


Met Sylvain Debaisieux op tenorsax en Manolo Cabras op contrabas heeft Gaspard twee knappe muzikanten rond zich die goed hun weg kennen binnen én buiten de gekende parameters van jazz en aanverwanten. Het ontbreken van een harmonisch instrument schept in dit soort bezetting een wereld van mogelijkheden waarmee de drie muzikanten op een veel vrijere manier kunnen omspelen. Het is gecomponeerde jazz, maar weliswaar met interessante uitstappen naar vrije velden die ervoor zorgen dat dit trio in een bijzondere balans blijft.


Luister naar hun album hier en ontdek ze in deze mooie video-opname!


Praktisch


Dit optreden gaat door op donderdag 1 december in Witzli Poetzli, Blauwmoezelstraat 8, 2000 Antwerpen


Start concert: 21u00


Voor de tweede keer deze maand hoog bezoek uit Brussel!

Pianist Camille-Alban Spreng is een graag geziene gast bij Klankhaven en omstreken: het is inmiddels de derde keer dat hij te gast is, en steeds opnieuw met een totaal ander project. Eerder dit jaar speelde hij een meevoerende improvset met Lennart Heyndels en Théo Lanau, en onlangs nog stelde hij zijn laatste project voor: 'Dear Uncle Lennie', waarin hij samen met Benjamin Sauzereau en Marco Giongrando de kunst van het kortverhaal in muziek vertaalde.

Voor deze gelegenheid komt hij alleen, maar tegelijk in het mooi gezelschap van zijn Fender Rhodes, die mythische elektrische piano die een groot deel van de sound van de jaren '70 bepaald heeft. Het wordt een verrassing - zoals altijd bij deze concerten - maar afgaande op de voorbije werken van Camille-Alban, kunnen we er van uitgaan dat hij zonder twijfel wederom een zeer elegant, mooi afgewerkt, maar evenwel een moeiteloze, vervoerende improvisatie zal neerzetten.

***

Lennart Heyndels is in de eerste plaats een jazzbassist met een indrukwekkend curriculum, maar daar blijft het lang niet bij. Net als zijn beheersing van de contrabas, is hij evenzeer behendig in de wereld van modulaire synths. Zijn carrière als elektronicamuzikant nam een snelle vlucht opwaarts nadat hij zijn kennis daarvan verder uitdiepte in residenties in het Elektronmusikstudion (EMS) in Stockholm en het Leveld Kunstnartun in Noorwegen. Zijn eerste soloplaat 'Halling' vloeide dan ook daaruit voort en nu komt hij naar buiten met zijn tweede langspeler 'Brussels Midi', uit op Bwaa. Records.

Daarop werkt hij voort op de symbiose tussen electronica en akoestische elementen van zijn eerste plaat waarbij zijn typerende humoristische lichtzinnigheid, als ook zijn diep meditatieve klanktapijten niet ontbreken. Het resultaat is een de facto heerlijk scheefgetrokken dansplaat.


Praktisch


Dit optreden gaat door op dinsdag 6 december in Witzli Poetzli, Blauwmoezelstraat 8, 2000 Antwerpen


Start concert: 21u00

_______________________________________________________________________________________

Met 'Pocus' brengt Portugal andermaal een avontuurlijke muziektrio voort van hoog niveau, bestaande uit João Almeida op trompet, Gonçalo Almeida op contrabass en João Lobo op drums. Ditmaal staat João Almeida aan het roer waarbij hij stukken componeerd zoals Duke Ellington meer dan 90 jaar geleden: op maat van de muzikanten die hij specifiek uitkiest. De composities zijn minimalistisch en laten veel ruimte voor improvisatie en uitspattingen van extended technieken op hun respectievelijke instrumenten.

Terwijl João Almeida vanuit hun thuisland opereert, vertoeft Gonçalo Almeida in Rotterdam en centreert João Lobo zich in Brussel, hetgeen van dit trio een warmhartige reünie maakt van drie Portugese improviserende zwaargewichten.


Praktisch


Dit optreden gaat door op maandag 12 december in Klankhaven, Paardenmarkt 111, 2000 Antwerpen


Er zal ook weer volkskeuken zijn! Reservaties via info@klankhaven.be


Volkskeuken: 19u00

Start concert: 20u30


Inkom: 5 euro

_______________________________________________________________________________________

In 2022 Jukwaa returns home as the dream trio with Thijs Troch (piano), Nils Vermeulen (double bass) and Sigfried Burroughs (drums). On October 28th they are releasing a new album called ‘Adapt’ (W.E.R.F. Records) on which they perform two long-form pieces. As a trio Jukwaa investigates the different faces a so called jazz trio can have. Shapeshifting from a ‘regular' trio to battling banjo’s, fiddles and prepared piano to percussion based soundscapes and back to a jazz trio, seemingly effortless. Every decision is made from a need to create specific sounds and to relocate the music-making from a technical to an intuitive place, dealing with other instruments than their main instruments and all the automatisms that comes along with them.

***

Martina Verhoeven en Dirk Serries zijn absoluut geen onbekenden voor elkaar. Jarenlang leverde Martina haar imposante fotografie voor Dirk’s werk als ambient composer maar eveneens, na het alomgeprezen 3 SECONDS OF AIR - een lofi ambient project van haar op fretless bass, en gitaristen Paul Van den Berg en Dirk Serries, vertoeft zij reeds voor jaren in de vrije improvisatie. Eerst op de contrabas maar zich volop toegewijd op de piano. Hierin wist ze zich op korte termijn te onderscheiden door haar zeer percussief spel met als voorlopig hoogtepunt haar kwintet dat haar premiere kende op het ROADBURN festival afgelopen april in Tilburg.


Met Dirk Serries werkt ze geregeld samen, waaronder het trio met saxofonist Colin Webster, verschillende ad-hoc projecten, en hun eerste duo INNOCENT AS VIRGIN WOOD dat in 2017 meermaals geprezen werd als een eccentrieke symbiose tussen vrije improvisatie en de dissonantie van minimalist Morton Feldman.


Dirk Serries is de man achter het A New Wave Of Jazz label en vooral een indrukwekkend oeuvre dat hij op zijn eigenzinnige manier heeft weten op te bouwen sinds 1984. Van industriële tot uitermate fijne ambient muziek, van stilistische akoestisch minimalisme tot de meest uitzinnige vrije improvisatie. Hij vertoeft voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk waar hij voornamelijk samenspeelt met de huidige generatie in dit genre.


Voor dit concert komen Martina en Dirk nog eens samen in duo en wat het wordt is ook voor hen een uitdaging en bepaalt het moment van de avond het verloop.